Datagedreven werken

DEV.NL

Zowel Excel als Power BI bestaan uit een aantal onderdelen waarbij ze Power Query en Power Pivot samen delen. Als we data uit andere applicaties halen kunnen we dat op verschillende manieren bewerkstelligen oa via het importeren van een bestand of via een koppeling (die al dan niet continu ververst). Deze koppeling of het importeren verloopt via Power Query. Na de import schonen we de data en verwijderen we wat we niet nodig hebben. Power Query wordt dan ook wel de wasmachine van Excel (of Power BI) genoemd.

Na het wassen van de data leggen we tussen de verschillende tabellen relaties zodat we als het ware met een relationele database werken. Dit is een uitgebreid onderwerp met begrippen is 1-op-n relaties primaire en vreemde sleutels, dim en fact tables enz. Ook maken we in Power Pivot de measures. Dat zijn berekeningen die we niet in kolommen opslaan maar die on-the-fly worden uitgevoerd en zodoende veel minder schijfruimte in beslag nemen. Ook dit is weer een breed onderwerp met zogenaamde aggregate en iterator functions.

Als bovenstaande allemaal in orde is gaan we starten met de visualisaties. In Power BI termen gaan we reports maken en vervolgens kiezen welke onderdelen we in ee daskboard willen hebben. Ook besteden we aandacht aan de beveiliging en wie waar bij mag.

Wil je meer leren of misschien zelfs het Microsoft diploma PL-300 behalen?

Ik help je graag. Op afstand gaan we aan de slag met jouw dataset of een voorbeeld set die ik beschikbaar stel. Je leert alles wat nodig is om het examen te behalen