Digitaliseren en automatiseren

Regelmatig krijg ik de vraag: “Welke zaken moeten we nu wel automatiseren en welke niet?” Ik heb daar als Lean expert een vrij duidelijke mening over. We automatiseren sowieso alle werkzaamheden die mensen niet laten groeien. Alle routinematige werkzaamheden die als lopende band werk gezien kunnen worden, automatiseren we als eerste.

Wel is er een waarschuwing op zijn plaats. Regelmatig komen we situaties tegen waarin slechte lopende zaken geautomatiseerd moeten gaan worden. Dat is bijna nooit een goed idee.

Probeer te vermijden om tegelijkertijd te automatiseren en te reorganiseren.

Ik raad organisaties aan eerst de werkzaamheden procesmatig goed op de rit te hebben staan voordat er geautomatiseerd moet gaan worden. Als je het niet goed met de hand kunt, lukt het bijna nooit het goed te automatiseren. Vraag maar eens aan de overheid.

Dit bericht is geplaatst in automatiseren, digitaliseren met de tags , . Bookmark de permalink.